August 2

Răspunsul cazacilor zaporojeni

Răspunsul cazacilor zaporojeni este un tablou ce prezintă o scenă istorică din 1676, mai exact, din timpul razboiului ruso-turc. Scena ne înfățișează un grup de cazaci care, potrivit legendei, i-au scris sultanului turc Mehmed al IV-lea o scrisoare. Cazacii zaporojeni trăiau în aval și pe malurile raului Nipru. Ei i-au învins pe turci în bătălie. Cu toate acestea, sultanul Imperiul Otoman a cerut cazacilor să se supună stăpânirii otomane. Cazacii, conduși de Ivan Sirko, au răspuns într-o manieră grosolană: ei au scris o scrisoare plină de insulte și batjocură. Pictura înfățișează strădania cazacilor de-a fi cât mai vulgari. Pe vremea lui Repin, cazacii se bucurau de o largă simpatie populară. Însuși Repin îi admira, declarând: Tot ce a scris Nikolai Gogol despre ei este adevarat! Sunt niște oameni sfinți! Nimeni altcineva în lume nu are atât de înrădăcinate valorile libertății, egalității și ale fraternității.

Textul scrisorii sultanului turc către cazaci:

„Ca sultan, fiu al lui Mohamed, frate al soarelui și al lunii, nepot și vicerege al lui Dumnezeu, conducător al ținuturilor din Macedonia, Babilon, Ierusalim, Egiptul de sus și de jos, împărat al împărăților, suveran al suveranilor, cavaler excepțional, niciodată învins, gardian neclintit al mormântului lui Iisus Hristos, tutore ales de către Dumnezeu însuși, speranța și alinarea musulmanilor, dar și un mare apărător al creștinilor – vă poruncesc vouă, cazaci zaporojeni, mie să vă supuneți de bună voie și fără nicio împotrivire și să încetați să-mi mai faceți necaz cu atacurile voastre.”

—Sultan turc Mehmed al IV-lea
Conform legendei, răspunsul a fost un șir de insulte și rime vulgare, parodiând titlurile sultanului:

„Cazacii zaporojeni către sultanul turc!

Ești un diavol turc, frate și tovarăș blestemat al Satanei, secretar al lui Lucifer însuși! Ce fel de rege ești tu, la dracu’, dacă nu poți ucide un arici cu curul gol? Diavolul se cacă și oastea ta îl mănâncă. N-o să ne ai tu, fiu de cățea, sub oblăduirea ta, că noi nu ne temem de armata ta. O să te înfruntăm cu apa și cu focul, fute-o-aș pe mă-ta!

Ești bucătarul nenorocit al Babilonului, caretașul Macedoniei, berarul Ierusalimului, violatorul de capre al Alexandriei, porcarul Egiptului Mare și cel Mic, porcul Armeniei, lepădătură a Podoliei, țapul Tătariei, gâdele Kamenețului, prostul lumii și al împărăției de jos și un idiot în fața Dumnezeului nostru. Ești al șarpelui perfid nepot și al pulelor noastre bot. Rât de porc, cur de iapă, măcelar de câini, frunte nemiruită, pe mă-ta ia-o și fute-o.

Iat-așa îți răspund zaporojenii, nenorocitule! Nici porcii creștini nu te-ar înghiți! Nu știm cifre, nici calendar nu avem, luna-i în cer, anul e-n carte, iar ziua cum e la noi, așa e și la voi, așa că să ne pupi în cur!”

—Semnează atamanul zaporojean Ivan Sirko împreună cu toată oastea zaporojeană.
Drujba – Vidanjor de serviciu!