January 3

Cum folosim luminile de ceață?

În ultimul timp circul cu mașina mai mult noaptea. Cel puțin una din trei mașini are luminile de ceață aprinse cu toate că nu este ceață, din contra, este senin, vizibilitate foarte bună. Acuma, nu vreau să cred că ești prost de bubui, nuuuu, cred doar că nu știi legile în vigoare. Nici nu-mi trece prin cap că bubui de prost, nuuuu, doamne ferește. Înțeleg că nu aprinzi deloc luminile, că circuli cu faza mare ziua la 12, că semnalizezi dreapta și faci stânga, că depășești pe linie continuă și apoi stai în fața mea 30 de kilometri că ai volan pe dreapta și eu am un cărucior care trebuia depășit cu orice preț, pentru că tu ai BMW sau din aia cu 4 cerculețe, nu știu cum îi spune și stai în spatele unui tractor care a împrăștiat balegă pe câmp. E clar, ești șmecher! Dar să revin la luminile de ceață, care se numesc de ceață pentru că se folosesc pe ceață, altfel orbești partenerii de trafic și nu putem vedea daca e BMW sau aia cu cerculețe. Ce-ai făcut? Nu, nu cred ca ești prost, nuuu. Uite ce spune legea (rog să citească cineva și celor care nu știu să citească): OUG nr. 195/2002 (actualizată 2016) prevede 3 puncte de penalizare pentru folosirea luminilor de ceaţă când nu e ceaţă şi 4 puncte de penalizare când, pe ceaţă, ninsoare abundentă sau ploaie torenţială, nu se circulă cu faza scurtă şi luminile de ceaţă (dacă există), iar Regulamentul prevede ca, atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum (de exemplu: fum sau cenuşă de la CET-uri), să folosim şi luminile de ceaţă concomitent cu reducerea vitezei. Pentru folosirea incorectă a luminilor de ceaţă se dau 4 – 5 puncte-amendă, iar neutilizarea fazei scurte, a luminilor de ceaţă, atunci când este ceaţă, aduce 6 – 8 puncte-amendă. Așa că, dacă ai confundat noaptea cu ceața sau mai rău, cu ploaia,  poți să faci un exercițiu de imaginație ce gânduri frumoase primești de la colegii de trafic.

PS: Când pleci în cursă, nu uita stick-ul cu manele, citește preventiv, dacă stii să citești, codul rutier pe care ar trebui să il cunoști că doar ai permis, privește în zare și dacă vezi la 50 de  metri distanță, NU este ceață, nu aprinde luminile de ceață. Pentru că eu nu cred că ești prost, nuuu, doar nu ai știut până acuma ce e cu becurile alea de sub bară, puțin mai jos de alea 4 cerculețe. Drumuri bune!

PS2: Dă jos alea 82 de cruciulițe de pe parbriz – luate din bazar că poate din cauza asta crezi că este ceață, zic și eu…

Florin Gușul