Florin Gusul Inca o panarama de blog!

Insula unde oamenii au uitat să “moară”

January 25

Insula unde oamenii au uitat să “moară”

 

Lovit de cancer pulmonar şi anunţat de doctori că mai are doar şase luni de trăit, Statmatis Moraitis, un veteran de război originar din Grecia şi care trăia în SUA, s-a mutat înapoi pe insula sa nativă, Ikaria, unde s-a vindecat într-un mod miraculos de boala care îl măcina.
Povestea a devenit o adevărată legendă a folclorului local, unde cazuri de vindecări miraculoase datează de peste 25 de secole.

Dan Buettner, care scrie pentru New York Times Magazine, a vizitat insula şi a întrebat experţii cum reuşesc locuitorii din Ikaria să depăşească aceste momente grele ale vieţii.
Potrivit unui studiu, cercetătorii au reuşit să confirme ceea ce persoanele din antichitate ştiau: locuitorii din Ikaria trăiesc mai mult, cedează în faţa bolilor la o vârstă mult mai înaintată şi reuşesc să aibă o minte ageră chiar şi la bătrâneţe.
Împreună cu doctorul Gianni Pes de la Universitatea Sassari din Italia şi cu doctorul Michel Poulain, un demograf belgian, Dan Buettner a reuşit să identifice în anul 2000 o regiune din provincia Nuoro din Sardinia ca zona cu cea mai mare concentraţie de bărbaţi centenari din lume.
Pe măsură ce au redus zona de cercetare până la o grupare de sate localizate la înălţimi mari în munţii Nuoro, oamenii de ştiinţă au reuşit să traseze pe harta lumii o graniţă cu cerneală albastră şi au început să numească zona din interiorul “frontierelor imaginare” ca şi “zona albastră”.
Începând cu anul 2002 aceştia au reuşit să identifice alte trei populaţii din jurul lumii unde oamenii aveau vieţi mai lungi decât oriunde altundeva.Femeile care trăiesc cel mai mult din întreaga lume se află pe insula Okinawa.

 

Dan Buettner şi colegii săi au continuat să caute “bazine” de longevitate, astfel că în 2008 au început să investigheze Ikaria.
Studiul a încercat să depăşească ideea de poveşti şi să identifice date concrete referitoare la longevitatea din Ikaria . După ce au adunat toate datele disponibile, Poulain şi colegii săi de la Universitatea din Atena, au concluzionat că locuitorii din Ikaria atingeau vârsta de 90 de ani de 2,5 ori mai mult decât o făceau americanii.
Bărbaţii ikarieni în special aveau de patru ori mai multe şanse să ajungă la vârsta de 90 de ani decât omologii lor americani, şi de cele mai multe ori având o stare de sănătate mult mai bună.
Mai mult decât atât, ikarienii trăiau în medie cu 8-10 ani mai multînainte să cedeze în faţa cancerului şi a afecţiunilor cardiace, şi sufereau mai puţin de depresie, iar boala Alzheimer avea o incidenţă cu un sfert mai mică decât în alte ţări. În Ikaria, oamenii reuşeau să îşi păstreze mintea ageră până la sfârşitul vieţii.

Ikaria, o insulă de aproximativ 256 kilometri pătraţi, este locuită de circa 10.000 de greci, şi se află localizată la 50 de kilometri depărtare de coasta de vest a Turciei. Înainte de era creştină, insula era casa pădurilor de stejar şi a podgoriilor productive. Reputaţia insulei ca o destinaţie sănătoasă datează de peste 2500 de ani, când grecii călătoreau aici pentru a face baie în izvoarele termale din apropiere de Therma.
Dorind să înveţe mai mult despre tainele insulei şi ale longevităţii locuitorilor ei, cercetătorii au cerut ajutorul şi doctorului Ilias Leriadis, unul din puţinii medici de pe insula Ikaria .
Acesta a dezvăluit câteva din secretele locuitorilor, după ce a pregătit o masă cu măsline, humus, pâine ikariană şi vin: “aici lumea stă trează până târziu, ne trezim târziu şi întotdeauna ne odihnim în timpul zilei. Aicinimeni nu poartă ceas la mână, şi niciun ceas nu funcţionează corect. Atunci când inviţi pe cineva la prânz poate să vină la zece dimineaţa sau la şase seara. Pur şi simplu nu ne pasă de cât este ora. Aici nu ne pasă de bani şi bogăţie. Atunci când sărbătorim evenimente religioase sau culturale, oamenii folosesc banii pentru a cumpăra vin şi mâncare. Dacă rămân bani, aceştia îi dau săracilor. Ikaria nu este un loc în care se foloseşte cuvântul «eu». Ikaria este o insulă în care se foloseşte doar cuvântul «noi»”.

 

Trecutul neobişnuit al Ikariei poate explica de ce, în locul acesta, există o stare de comuniune între oameni. Vânturile puternice care se abat asupra insulei şi lipsa porturilor au ţinut-o departe de drumurile comerciale principale. Acest lucru a ţinut Ikaria într-o oarecare izolare, fiind nevoită să se auto-administreze.
Leriadis a mai vorbit şi despre “ceaiul de munte” local, făcut din ierburi uscate, şi care este băut ca un cocktail la sfârşitul zilei. Acesta a mai menţionat maghiranul sălbatic, salvia (flaskomilia), un tip de ceai de mentă (fliskouni), rozmarinul şi o băutură făcută din frunze de păpădie fierte cu puţină lămâie. Toate aceste plante pot fi considerate adevărate medicamente naturiste.
În Ikaria, mierea este un remediu universal. “Există tipuri de miere aici cum nu ai mai văzut nicăieri în lume”, spune Leriadis. Mierea este folosită ca şi tratament pentru răni, mahmureli sau pentru tratarea gripei. Bătrânii îşi încep ziua cu o lingură de miere de albine. “Pentru ei este ca un medicament.”
Alimentaţia anti-îmbătrânire
 
De-a lungul următorilor trei ani, cercetătorii au cunoscut câţiva din pacienţii lui Leriadis.
Rutina zilnică a celor mai mulţi locuitori s-a dovedit a fi exact aşa cum a descris-o Leriadis: se trezesc în mod natural, muncesc în grădină, iau un prânz târziu, iar apoi se odihnesc. La apus, vecinii se vizitează între ei.
Alimentaţia lor era tipică: un mic dejun format din lapte de capră, vin, ceai de salvie sau cafea, miere de albine şi pâine. Prânzul era aproape întodeauna alcatuit din fasole, linte, cartofi, verdeţuri (fenicul, păpădie sau spanac) şi alte  legume de sezon pe care le produceau în grădina lor. La cină se mănâncă pâine şi se bea lapte de capră.
Doctorul Ioanna Chinou, profesor la Universitatea din Atena, este unul din experţii europeni în ceea ce priveşte proprietăţile bioactive ale ierburilor şi produselor naturale. Aceasta a spus despre longevitatea ikarienilor că se datorează în mare parte cantităţii mari de ceai pe care o beau, în special pentru că aceste tipuri de băuturi pe care le consumă sunt remedii tradiţionale greceşti.
Aceste plante combat gingivita, afecţiunile gastrointestinale şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină. De asemenea, majoritatea plantelor au proprietăţi antioxidante puternice, sunt surse importante de polifenoli şi conţin diuretici slabi.

„Somnul de frumuseţe” are rostul lui

 

Între timp, Gianni Pes şi Michel Poulain au realizat cercetări suplimentare privind stilul de viaţă pe care l-au abordat oamenii din Ikaria, întrebând 35 de subiecţi cât de mult dorm sau dacă au fumat vreodată. Apoi aceştia au testat funcţiile fizice, cognitive, agilitatea mentală şi starea de sănătate psihică a persoanelor intervievate.
Doctorul Christina Chrysohoou, cardiolog la Universitatea din Atena, a realizat un sondaj care a presupus analiza a 673 de ikarieni. Chrysohoou a suspectat că obiceiurile de somn şi de sex ale ikarienilor ar putea avea o legătură cu viaţa lor lungă.
Aceasta a descoperit că somnul în timpul zilei este asociat cu o reducere de 12% a riscului de afecţiuni cardiace coronare, însă dacă acest lucru se face în mod regulat, cel puţin trei zile pe săptămână, reducerea era de 37%.

„Firele invizibile” care îi leagă pe oameni

 

Structura socială are un rol destul de important. În Sardinia, o mentalitate culturală bazată pe aprecierea bătrânilor reuşeşte să îi menţină implicaţi în comunitate şi în casele familiilor până când ajung la 100 de ani.
Studiile au arătat că pensionarea timpurie printre muncitorii din economiile industrializate reduce speranţa de viaţă. O atitudine ca cea din Sardinia , îi determină pe centenari să se ridice din pat şi să ia parte la diferite activităţi fizice, să ghideze comunitatea din punct de vedere spiritual sau să transmită copiilor tradiţiile locale.
Dacă acorzi atenţie modului în care ikarienii şi-au trăit viaţa, se pare că zeci de factori puternici, omniprezenţi, sunt implicaţi în această caracteristică a longevităţii, dorită de toată lumea. Este uşor să te odihneşti suficient dacă nimeni altcineva nu se trezeşte devreme şi oraşul e pustiu la orele prânzului, când toată lumea trage un pui de somn. Este de ajutor faptul că alimentele cele mai accesibile şi mai ieftine sunt de asemenea şi cele mai sănătoase, şi că strămoşii tăi au muncit sute de ani pentru a descoperi modalităţi de a le face să aibă un gust bun. Este greu să treacă o zi în Ikaria fără să nu fii nevoit să urci pe dealuri.
Aici nu simţi durerea existenţială de a nu aparţine locului sau stresul de a nu întârzia undeva. Îţi realizezi propria grădină, deoarece asta au făcut părinţii tăi şi asta fac şi vecinii tăi. Ai mai puţine şanse de a fi victima unei infracţiuni, deoarece toată lumea ştie exact ce face persoana de lângă el. Seara bei câteva pahare de vin şi ceai de munte în compania unor prieteni buni, iar duminica  mergi la biserică.
În Ikaria, chiar dacă eşti antisocial nu o să fii niciodată singur.

Concluzia

Să ne întoarcem puţin la povestea veteranului de război Statmatis Moraitis, vindecat de cancer.
Buettner l-a sunat pe Moraitis în urmă cu câteva săptămâni. Soţia sa a murit în primăvară la vârsta de 85 de ani, şi acum locuieşte singur. După o discuţie scurtă despre ce a făcut în acea zi, Buettner i-a pus o ultimă întrebare: “Cum crezi că ai reuşit să te recuperezi în urma cancerului pulmonar?”
“Pur şi simplu a dispărut”, a răspuns Moraitis. “M-am dus în America în urmă cu 25 de ani pentru a vedea dacă medicii ar putea să îmi explice cum s-a produs această vindecare miraculoasă”, a adăugat acesta. “Şi ce s-a întâmplat?”, îl întreabă Buettner. “Doctorii mei au murit!”, răspunde Moaritis.
Buettner a ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte longevitatea oamenilor, şi a spus: “pentru ca oamenii să adopte un stil de viaţă sănătos trebuie să trăiască într-un ecosistem”. De exemplu, americanii pot încerca să mănânce sănătos, dar “industria alimentelor procesate cheltuie peste 4 miliarde de dolari pe an pentru a ne tenta să consumăm produsele lor. Cum putem combate acest lucru?”

Drujba – Vidanjor de serviciu!

     

Capsicum annuum

January 21

Ardeiul iute - Capsicum annuum

Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere, in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Beneficiile pentru sanatate Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi. Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru s ana tatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima.
Lupta impotriva inflamatiei Ardeiul iute contine capsaicina, care incalzeste corpul si este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat contine mai multa capsaicina. In prezent se studiaza efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburarile fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis si neuropatie diabetica. Atunci cand animalele injectate cu o substanta care provoca artrita inflamatorie au fost hranite cu alimente care contineau capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost redusa in mod semnificativ.
Ameliorarea pe cale naturala a durerii Capsaicina aplicata local, s-a demonstrat in urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate de osteoartrita. Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropata diabetica, au enumerat beneficiile aplicarii locale a capsaicinei si rolul ei in atenuarea durerii asociate cu aceasta conditie. In urma unui studiu de amploare, pacienti cu psoriazis au folosit preparate topice care contineau fie capsaicina fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor. Principalul effect secundar ar fi resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata.
Beneficii cardiovasculare Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor de sange. Oamenii care consuma din belsug ardei iute, au sanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara.
Ardeiul iute amelioreaza sinusurile congestionate Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii cii stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale. Capsaicina este similara cu un compus care se regaseste in multe remedii pentru raceala, cu rol in ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de actiune (capsaicina actioneaza mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.
Stimuleaza imunitatea Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru s ana tatea tesuturilor epiteliale, inclusive membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori.
Prevenirea ulcerului gastricArdeiul iute are o reputatie negativa si nemeritata de a contribui la aparitia ulcerului gastric. Nu doar ca ardeiul iute nu provoaca ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.
Pierderea kilogramelor
Caldura care este resimtita de catre o perso ana in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor. Chiar si ardeii rosii contin substante care contribuie la termogeneza si la consumul de oxigen chiar si mai mult de 20 de minute dupa ce sunt consumate.

Drujba – Vidanjor de serviciu!

Doua vaci

January 10

Doua vaci

Socialism – Ai doua vaci si ii dai una vecinului.

Comunism – Ai doua vaci, statul ti le ia pe amandoua si iti da putin lapte.

Fascism – Ai doua vaci, statul le ia pe amandoua si iti vinde putin lapte. Nu ai bani sa cumperi.

Nazism- Ai doua vaci, statul ti le ia pe amandoua si te si omoara pe deasupra.

Birocratie – La inceput statul reglementeaza cu ce sa le hranesti si cand sa le mulgi. Dupa aceea te plateste sa nu le mulgi. Apoi statul le ia pe amandoua, omoara una, o mulge pe cealalta si la sfarsit arunca laptele. Dupa asta te obliga sa completezi o gramada de formulare ca sa explici unde au disparut cele doua vaci.

Capitalism clasic – Ai doua vaci, vinzi una, cumperi un taur, inmultesti cireada si economia se dezvolta normal.
In continuare vinzi cireada, devii rentier si traiesti mai bine.

Aristocratie – Ai doua vaci, le vinzi pe amandoua si cumperi una imensa cu pedigree.

Democratie – Ai doua vaci. Vecinul hotaraste cui i se va distribui lapte.
Economia americana – Ai doua vaci, vinzi una si o fortezi pe celalata sa produca laptele a patru vaci. Mai tarziu, angajezi un expert ca sa analizeze motivele pentru care vaca a murit.

Economia franceza – Ai doua vaci si faci greva pentru ca vrei trei

Economia japoneza – Ai doua vaci si le reformezi astfel incat sa aiba 1/10 din marimea lor si sa produca de 20 de ori mai mult lapte. Dupa aceea creezi un desen animat istet, il denumesti Cowkemon si il vinzi in intreaga lume.

Economia germana – Ai doua vaci si le reformezi astfel incat sa traiasca 100 de ani, sa manance o data pe luna si sa se mulga singure.

Economia italiana – Ai doua vaci dar nu stii unde sunt asa ca faci o pauza de masa.

Economia ruseasca – Ai doua vaci, le numeri si afli ca ai, in realitate, 5. Mai bei putina vodca. Le numeri din nou si afli ca ai 15. A treia oara iti dai seama ca ai doar doua. Dupa aceea te opresti din numarat si deschizi inca o sticla de vodca. Incerci sa aflii unde au disparut celelalte 13 vaci.

Economia chinezeasca – Ai doua vaci, 300 de oameni le mulg, pretinzi ca asiguri incarcare 100% pentru toti si productie de inalta calitate. Arestezi jurnalistul care anunta cifrele de mai sus.

Ecomomia romaneasca – Ai doua vaci, le vinzi pe nimic si, cu putinii bani pe care i-ai luat, platesti avansul unui automobil pe care il vei achita in 7.085 rate lunare.

Economia indiana – Ai doua vaci pe care le idolatrizezi.

Economia britanica – Ai doua vaci si sunt amandoua nebune.Incerci sa le vinzi prin Europa.

 

Drujba – Vidanjor de serviciu!

Florin Gusul (8 aprilie, 1970, Siret) este o prezenta activa intre sustinatorii si animatorii actiunilor si productiilor culturale din oraselul cu nume de rau al toposului sucevean. A publicat si publica in mai toate periodicele siretene si judetene, incepand de la Actualitatea sireteana si pana la “contemporanul” Saptamana sireteana si radio Iasi.  Membru al diferitelor cenacluri literare din raza in care isi creste devenirile. Antologat in volumul Frumusetea ingerilor inainte de revolta  (Ed. Musatinii/Bucovina viitoare, Siret, 1999).Publica in 2009 volumul de poezie “Ganduri peregrine” (Editura Agnos Sibiu). In 2012  a aparut volumul de poezie “Capac pentru oala cu chisleac”- grafica Mihai Panzaru PIM, (Editura Agnos Sibiu).
Romeo Petrasciuc editor  “Editura Agnos”  Sibiu. În 2015 a apărut lucrarea “Pași peste veacuri” – Florin Gușul, Ovidiu Buzec. 160 de pagini cu fotografii ale orașului Siret din perioada 1860-1989.

Membru in Reteaua Literara